fbpx
Search
Close this search box.

Interview met Sander Petit (De Dance-advocaat) voor DJ Mag NL

Als Sander Petit op vijfjarige leeftijd de cd Turn Up The Bass – House Party voor zijn verjaardag krijgt is hij verkocht. Vanaf dat moment zal dancemuziek een grote rol in zijn leven spelen. Zijn passie voor dance komt samen met zijn fascinatie voor het recht als Sander in Leiden afstudeert op muziekauteursrecht en de remix-, sampling- en bootlegperikelen van dance-dj’s.

Daarna gaat het snel; hij wordt advocaat, begint te schrijven voor onder andere DJ Mag NL en Dancefair en combineert zo zijn liefde voor dance met de juridische aspecten daarvan. Sander is ondernemer, maar vooral advocaat in Amsterdam en staat inmiddels op social media ook wel bekend als De Dance-advocaat. Omdat hij letterlijk en figuurlijk weet wat er speelt in de danceindustrie en zelf ook zo nu en dan een plaatje draait – hij draaide bijvoorbeeld op het Amerikaanse festival Burning Man – is deze combinatie dance en advocatuur een ‘match made in heaven’. DJ Mag NL spreekt Sander over dance en het belang van de advocatuur.

Belang van een muziekadvocaat

Volgens Sander zijn advocaten de gatekeepers van de danceindustrie. “Elke samenwerking die je aangaat als artiest moet eigenlijk gecheckt worden”, vertelt hij. “Als jij als artiest een team om je heen gaat bouwen is een advocaat daarbij van groot belang. Hij of zij behoedt jou namelijk voor contractuele valkuilen en misstappen. Uiteraard kun je een deal sluiten op gut feeling, maar daarmee neem je soms een groot risico.” Wat veel artiesten bijvoorbeeld niet beseffen is dat jouw contractspartij een eigen belang nastreeft. “Een manager, boeker, publisher of label heeft zich bij het opstellen van een bepaald contract waarschijnlijk laten bijstaan door een advocaat, zodat het contract in zijn of haar voordeel werkt. Waarom zou jij dat als artiest dan niet doen?”, vraagt hij zich af. “In contracten staan namelijk vaak best wel sneaky dingen die je makkelijk over het hoofd ziet, met name als het op geld of rechten aankomt.”

Beëindiging overeenkomst

Maar ook als je van een contract af wil moet je juridisch gezien het juiste pad bewandelen. Soms wijkt dat pad af van wat in het dagelijks verkeer gebruikelijk is. Een gespecialiseerde advocaat zoals Sander wijst je dan de weg.

Kennisdeling

De kennis die Sander heeft rondom de rechten van artiesten wil hij niet voor zichzelf houden. “Het is kennis die ik heb en waardoor de dancescene beter wordt”, vertelt hij gepassioneerd. “Ik houd gewoon echt ontzettend veel van dance en ik ben supertrots op onze cultuur in Nederland. Ik merk dat ik hierin een toegevoegde waarde kan zijn en wil mijn steentje bijdragen.” Sander doet dat aan de ene kant door over dance en recht te schrijven en aan de andere kant door binnen en buiten de rechtszaal als advocaat beschikbaar te zijn.

De Dance-advocaat

Op Facebook is op zijn pagina De Dance-advocaat dan ook ruimte voor vragen, discussie en biedt hij graag hulp. “Ik kan er snel op berichten reageren”, zegt hij. “Daarnaast probeer ik het gat tussen vraag en aanbod te dichten. Als ik zie dat bepaalde onderwerpen graag gelezen worden, focus ik me daar meer op en deel ik praktische kennis. Op deze manier draag ik gericht iets bij aan de dancescene.

DJ Mag NL

Dit artikel komt (in aangepaste vorm) uit DJ Mag NL editie #26, releasedatum 14 juni 2016. 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »
artiestenovereenkomst niet vernietigbaar

Artiestenovereenkomst niet vernietigbaar – niet zo Flex voor Ronnie

RONNIE FLEX VERLIEST RECHTSZAAK TEGEN TOP NOTCH

De artiestenovereenkomst tussen rapper Ronnie Flex en Top Notch is niet vernietigbaar volgens de Amsterdamse rechtbank.

Daarnaast wordt geoordeeld dat Ronnie Flex geen mastereigenaar is van zijn tracks. Een flinke domper voor de artiest die zelf een rechtszaak startte tegen het Nederlandse hiphop-imperium.

De zaak kent een aantal overeenkomsten met de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin’ Records, maar ook een paar belangrijke verschillen. Ik bespreek ze in dit artikel en geef tips voor zowel artiesten als labels als het gaat over het checken en onderhandelen van #artiestenovereenkomsten.

Lees verder »

SOCIALS