fbpx
Search
Close this search box.

Auteursrecht en foto’s

Foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden. Schijnt. Het ligt er denk ik aan of je visueel bent ingesteld of niet.

Maar goed, ik word vaak wel blijer van foto’s, schema’s en overzichten, dan van enorme lappen tekst. Vaak verdwijnt de weerzin wel als ik structuur begin te zien in de tekst en de gegevens kan gaan ordenen en dat maakt dan vaak plaats voor nieuwsgierigheid. Waarschijnlijk vind ik het daarom leuker om contracten te lezen en te maken dan jij. Maar goed, ik dwaal af en wilde het eigenlijk even over auteursrecht en foto’s hebben.

Kracht door beeldgebruik

Of het nu voor je zelfgebouwde website is, of onderdeel van een cover van je eerste album: een mooie afbeelding van internet omschrijft precies wat je bedoeling of gevoel moet zijn zonder lappen tekst te hoeven lezen. Sommige teksten en afbeelding lijken echt voor elkaar gemaakt. De één versterkt de ander en omgekeerd.

Foto’s plakken

Nu weten we natuurlijk dat het internet vol staat met prachtige plaatjes die met een simpele ctrl+c naar je eigen artwork of website zijn te halen. Alleen achter elke foto zit natuurlijk ook een maker, en rust er auteursrecht op.

Auteursrecht

Helaasch; het gebruik van afbeeldingen die door een ander zijn gemaakt, mag niet zonder toestemming en/of naamsvermelding. Ik schreef daar eerder al een aantal blogs over. Het is daarom belangrijk altijd schriftelijk deze toestemming te vragen aan de maker, of via gerechtigd tussenpersoon een licentie aan te vragen voor het gebruik. Het is belangrijk om dit goed te regelen, want je hebt zo een claim aan je broek hangen. Vakantiegeld? Annnnnd it’s gone.

Rechtzaak

Het belang is weer eens benadrukt door een kleine rechtszaak tussen gedaagde en fotobureau Hollands Hoogte: de voor de rechter gedaagde partij had zonder toestemming én zonder naamsvermelding een foto gebruikt op zijn website. De rechter wees vrij gemakkelijk een schadevergoeding toe. Opmerkelijk is daarbij dat ook het ontbreken van naamsvermelding extra zwaar werd aangerekend.

Naamsvermelding

Moet ik dan altijd een naam vermelden, en hoe kom ik dan aan de juiste licentie? Ja.

In mijn eerdere blog heb ik het al eerder gehad over naamsvermelding in het Nederlandse auteursrecht. Daarbij benadruk ik nogmaals dat voornamelijk de afspraak tussen jou en de rechthebbende van de foto de sleutel blijft in gebruik, hoewel het uiteraard wel zo netjes is om een naam te vermelden van iemands werk!

Om een licentie te krijgen voor een foto zodat je deze wél mooi op je website kan laten zien, is het van belang dat je dus een akte (= overeenkomst) hebt waarin je bewijs hebt dat de maker je toestemming geeft. Een e-mail is hiervoor (in de meeste gevallen) al genoeg.

Stock-afbeeldingen

Ook zijn er tal van websites die (in het dagelijks verkeer genoemde) ‘stock-afbeeldingen’ aanbieden. Zij bezitten de licenties van de makers, en stellen een licentie weer beschikbaar tegen een kleine vergoeding aan een derde, zoals jij. Een mooi voorbeeld hiervan is de website https://www.freepik.com/. Deze website biedt veel afbeeldingen gratis aan, maar maakt duidelijk dat je wel altijd de auteur moet vermelden bij gebruik. Tegen een kleine betaling geven ze een bredere licentie om dit niet meer te moeten vermelden.

Gebruikslicentie foto’s

Let dus altijd goed op waar je je afbeeldingen vandaan haalt, en of je wel het recht hebt om deze te gebruiken – al is het maar ter illustratie voor een blog als deze. Als creatieveling zul je als geen ander weten dat het gebruik van jouw werk niet zonder licentie of vergoeding door iedereen gebruikt zou moeten worden; foto’s zijn daarin geen uitzondering. Als je je meer afvraagt over auteursrecht, het gebruik van foto’s of juist het verkopen van je beelden zonder meteen je eigendom over te dragen kun je altijd contact opnemen. 

Overzicht muziekrechten en royalties

Om nog even terug te komen op die schema’s en overzichten waar ik het in de tweede alinea over had. Hope this helps:

Wil je dit schema gebruiken? Tag mij in je bericht!
Wil je dit schema gebruiken? Tag mij in je bericht!

Overzicht collectief rechtenbeheer

Wil je dit schema gebruiken? Tag mij in je bericht!

Service van het huis!

Meer weten over foto’s, auteursrecht (of mooie schema’s)? Neem vrijblijvend contact op!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »
artiestenovereenkomst niet vernietigbaar

Artiestenovereenkomst niet vernietigbaar – niet zo Flex voor Ronnie

RONNIE FLEX VERLIEST RECHTSZAAK TEGEN TOP NOTCH

De artiestenovereenkomst tussen rapper Ronnie Flex en Top Notch is niet vernietigbaar volgens de Amsterdamse rechtbank.

Daarnaast wordt geoordeeld dat Ronnie Flex geen mastereigenaar is van zijn tracks. Een flinke domper voor de artiest die zelf een rechtszaak startte tegen het Nederlandse hiphop-imperium.

De zaak kent een aantal overeenkomsten met de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin’ Records, maar ook een paar belangrijke verschillen. Ik bespreek ze in dit artikel en geef tips voor zowel artiesten als labels als het gaat over het checken en onderhandelen van #artiestenovereenkomsten.

Lees verder »

SOCIALS