fbpx

Handelsnaamrecht

De Handelsnaamwet (“HNW“) bepaalt in artikel 1 HNW dat een handelsnaam de naam is waaronder een onderneming wordt gedreven.

Hoe kan je je handelsnaam beschermen?

Wanneer je een handelsnaam hebt en je gebruikt deze in het economisch verkeer, dan is de naam beschermd. Je hoeft de naam dus niet te registreren, maar verstandig is dat wel. Concurrenten in jouw regio mogen niet dezelfde naam gebruiken. Ook een nieuw die verwarring kan oproepen, mag daar niet worden gebruikt.

Duur van de bescherming

Een handelsnaam is beschermd zolang deze actief wordt gebruikt in het economisch verkeer. Daarnaast geldt een kleine nawerkingstijd. Feitelijk stopt de bescherming daardoor wanneer er de onderneming niet meer bestaat en er geen sprake meer is van verwarringsgevaar.

Kan je handelsnamen als merk inschrijven?

Je kan jouw handelsnaam extra beschermen door je handelsnaam ook als merk te registreren. Daarvoor moet je handelsnaam wel onderscheidend vermogen hebben. Een merkinschrijving kent wat meer vereisten (én kosten: voor een Benelux-merk € 248,- voor 3 categorieën en voor 10 jaar), maar het biedt ook meer bescherming. De “regio” wordt namelijk uitgebreid naar 3 landen. Lees hier meer over merkrecht.

Wanneer is sprake van verwarring?

Artikel 5 van HNW zegt dat het verboden is om een handelsnaam te gebruiken waardoor verwarring ontstaat. Verwarring kan ontstaan als handelsnamen te veel op elkaar lijken. De oudste partij heeft daarin de sterkste rechten. Je mag daarnaast geen verwarring creëeren over de rechtsvorm of aard van de onderneming. Advocatenkantoor Petit Legal mag dus niet, omdat er maar 1 advocaat is en dat ben ik zelf. Advocaten zou erop duiden dat er meerdere advocaten op het kantoor werken, wat niet zo is. AdvocatenvanOranje mag wel, omdat er meerdere (zelfstandige) advocaten bij het kantoor zijn aangesloten. Ik heb een eenmanszaak en daarom mag ik geen “B.V.” achter Petit Legal zetten, omdat mijn bedrijf geen B.V. is.

Handelsnaaminbreuk, en nu?

Als er inbreuk wordt gemaak op jouw handelsnaam, dan kun je een aantal dingen doen. Allereerst is het handig om contact met mij op te nemen en een strategie uit te denken. Vaak begint dat met het schrijven van een brief aan de inbreukmaker. Stopt de inbreuk niet direct, dan kun je staking van het gebruik van handelsnaam verzoeken bij de rechter. Daarnaast kun je een schadevergoeding eisen.

advocaat muziekrecht handelsnaam

%d bloggers liken dit: