fbpx
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Papieren contract of bierviltje?

Boeker: “Hey X, kun je zaterdag tussen 2.00 – 3.00 een set draaien op locatie Y?”

X: “Yo, kan. Thanks. Hoeveel krijg ik daarvoor?”

Boeker: “500 euro.”

X: “Cool, tot dan.”

 

Een WhatsApp-berichtje, gekrabbel op een bierviltje, maar ook een mondelinge afspraak is een “overeenkomst”, zolang beide partijen het eens zijn over de gemaakte afspraak. Er wordt, in dit geval, gekozen voor gemak, snelheid en enthousiasme om ergens een set te kunnen draaien. Dit lijkt belangrijker dan te weten wanneer er betaald wordt of wat eventuele adders onder het gras zijn.

Jouw doel is namelijk het publiek vermaken, je set perfectioneren en je naam vestigen. Toch?

 

Geschillen

 

Wist je dat 86% van de juridische geschillen  die wij als advocaat behandelen ontstaan door onduidelijke overeenkomsten en contracten? Dit lijkt mij een goede reden om vooraf heldere afspraken te maken met de mensen met wie je samenwerkt. Juist vooraf, voordat de liefde minder wordt.

 

Maak je die afspraken niet (of hou je je er niet aan), dan is er kans op een fikse ruzie met je boeker, agent of manager. Niet fijn, want teveel tijd gaat dan op aan bekvechten, in plaats van aan muziek maken en daarnaast is het meestal niet goed voor je carrière. Zulke ruzies duren vaak lang, kosten veel tijd, energie en ook niet onbelangrijk, veel geld.

 

Zo zette Roger Sanchez zijn voormalig agent met één telefoontje aan  de kant. Het telefoontje was het gevolg van een flinke ruzie tussen Roger’s vrouw en Roger’s agent, een  duur gesprek bleek achteraf. Hij werd door de rechter veroordeeld om € 145.000,00 betalen, omdat hij de “overeenkomst” te snel en niet op de juiste manier had opgezegd. Ik schrijf “overeenkomst”, omdat een schriftelijk contract ontbrak! Als je geen duidelijk contract sluit, dan gaat de rechter uit van wat er in de wet staat en dat kan lelijk uitpakken.

 

Tips, tricks en kleine lettertjes

 

Het is echt belangrijk dat je weet wat je afspreekt, tekent en welke voorwaarden aan die overeenkomst verbonden zijn. Als je afspraken maakt met bijvoorbeeld een artiest, agent, boeker of manager, wees dan zo duidelijk mogelijk over wie, wat en wanneer moet doen en maak heldere afspraken maken over wie, wat, wanneer en waarvoor moet betalen.

 

Hierbij moet je ook opletten met wie je precies iets overeenkomt. Is dat een boeker, een programmeur voor een club of een organisator? En sluit je de overeenkomst daarmee in privé of via een rechtspersoon, zoals een B.V.? Dit kan weer consequenties hebben voor eventuele aansprakelijkheid.

 

Op die overeenkomst kunnen algemene voorwaarden, ofwel “kleine lettertjes” van toepassing zijn. Hierbij zou je – in aanvulling op de onderzoeksreis naar auteursrecht – kunnen denken aan het gebruik van jouw intellectuele eigendom of wat er gebeurt als je in de file staat en  je te laat komt , wie is daar dan financieel aansprakelijk voor?

 

Algemene voorwaarden zijn randvoorwaarden. Ze mogen niet gaan over de kern van de overeenkomst en moeten om geldig te zijn, op de juiste manier van toepassing worden verklaard. Dat houdt o.a. in dat je ze voor het sluiten van jouw overeenkomst in hebt kunnen zien. Als je afwijkt van de voorwaarden, leg dat dan duidelijk vast.

 

Spreek met je agent ook duidelijk af over welke werkzaamheden een fee wordt berekend. Krijgt de agent een percentage van jouw bruto- of netto inkomsten?

 

Omdat huwelijken soms stranden, is het ook verstandig om afspraken te maken over wat er gebeurt als je niet meer met elkaar verder wilt. Denk hierbij aan de manier van opzeggen en het opzegtermijn. Voor agentuurovereenkomsten gelden bijvoorbeeld op grond van de wet speciale opzegtermijnen. Daarnaast kan het zo zijn dat je een vergoeding aan je agent moet betalen. Wees daar bewust van!

 

Focus

 

Omdat ik hier als advocaat dagelijks mee bezig ben, is dit voor mij gesneden koek, maar ik verwijs nog even naar het voorbeeld van Roger Sanchez. Onduidelijkheid kan je veel geld kosten!  Jouw focus moet bij de muziek zijn, maar als je wil professionaliseren, zul je ook op zakelijk gebied je slag moeten slaan.

 

Het klinkt als heel wat waar je over na moet denken en ja, je kunt er ook voor kiezen om het niet te doen. Maar ik zeg altijd: beter voorkomen, dan genezen!

 

Deze column verscheen eerder in aangepaste vorm bij DJ Mag NL.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

#respectthecreators

#RespectTheCreators: hoe zit het precies met persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media?

#RespectTheCreators is een campagne die opkomt voor de rechten van muziekproducers op sociale media met betrekking tot naamsvermelding. Los van de ethische gedachte achter de campagne, ondersteun ik dit initiatief op juridisch vlak. Wil je meer weten over deze campagne en over de persoonlijkheidsrechten van muziekproducers op sociale media? Lees dan dit artikel!

Lees verder »

SOCIALS