fbpx

Buma en Stemra inkomsten? Check hier hoe jouw vergoeding is opgebouwd!

Altijd al willen weten hoe jouw inkomsten van Buma en Stemra zijn opgebouwd, bijvoorbeeld voor het gebruik van jouw (auteursrechtelijk beschermde en aangemelde) muziekwerken op radio en televisie, bij optredens, bij verveelvoudiging op cd en Internet en bijvoorbeeld in het buitenland?
Voor radio + tv:
1 Radio 538, ontvangt u € 43,82: 180 seconden x €0,243 p/s
2 Radio 3FM, ontvangt u € 20,68: 180 seconden x €0,115 p/s
3 Q Music, ontvangt u € 31,99 180 seconden x €0,178 p/s
4 RTL 4, ontvangt u € 116,23: 180 seconden x €0,646 p/s
De cijfers van de inkomsten bij Buma en Stemra in het rekenvoorbeeld zijn gebaseerd op het uitvoeringsjaar 2015.

Inkomsten Buma/Stemra

Verder geeft Buma/Stemra op haar website de volgende voorbeelden:

Live

Live-uitvoeringen (optreden; podia) worden afgerekend op basis van een percentage van de recette en/of de gagebedragen, met als minimumvergoeding een oppervlakteprijs. Buma hanteert een uit te keren minimumvergoeding van € 22,- per optreden. De vergoeding wordt vastgesteld aan de hand van de setlijst en verdeeld onder de betrokken rechthebbenden. Voorbeeld: u treedt op in een feesttent en u speelt repertoire dat u zelf geschreven hebt. Recettebedrag € 15.000 Gagebedrag € 5.000 Oppervlakte 1200 m2 Voor dit optreden is € 15.000 x 7% = € 1.050,- (minus administratiekosten en SoCu-bijdrage) voor verdeling onder de betreffende rechthebbenden beschikbaar.

Fysiek (Stemra)

In het algemeen wordt afgerekend op basis van oplage (bij producties in eigen beheer) of op basis van het  aantal verkochte stuks (bij grote platenmaatschappijen). Voorbeeld: uw nieuwe CD is uitgebracht (als productie in eigen beheer). De oplage is 1000 stuks. Alle stukken zijn door uzelf geschreven. Er staan 13 nummers op, de CD kost in de winkel € 17 Het  label / de opdrachtgever betaalt (volgens tarief) – € 1,18 per exemplaar X 1000 = € 1180 De administratiekosten van Stemra bedragen  25%  =  € 295 Stemra keert netto uit € 1180 – € 295 =  € 885  Dat is per track € 68

Internet

Op de afdeling Digital zorgt men dat de deals met de grote partijen (Spotify, iTunes et cetera) zo gunstig mogelijk zijn en de rechthebbenden een zo hoog mogelijke vergoeding voor online muziekgebruik ontvangen. Ook sluit de afdeling continu deals met kleine partijen, zoals internetstations. In het Buma Magazine staat een uitgebreid artikel over de afdeling, het afsluiten van licenties en hoe de uitkeringen tot stand komen. Lees het hier. Om het proces rond streaming inzichtelijk te maken, heeft Buma/Stemra een infographic gepubliceerd. De infographic over streaming en Buma/Stemra bekijkt u hier.

Vergoeding muziek buitenland

Wanneer uw muziek in het buitenland gebruikt wordt, verwerken wij dit ook. Daarvoor werken we samen met organisaties in landen over de hele wereld. Hoe muziekgebruik in het buitenland verwerkt wordt, leest u hier.
Bron: https://www.bumastemra.nl/auteursuitgevers/voorbeeld-inkomsten/.

Inkomsten Buma/Stemra: meer weten?

Als ik je ergens bij kan helpen, neem dan gerust contact op of lees hier meer over auteursrecht.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

organisator

Organisator moet vooraf toestemming vragen aan Buma

Als Evenementenorganisator moet je voorafgaande toestemming vragen aan Buma (en Sena) voor muziekgebruik op je evenement. In deze rechtszaak wordt besproken wat er gebeurt als je dat niet, niet op tijd of niet volledig doet én met je welke smoesjes je niet wegkomt.

Lees verder »

SOCIALS