fbpx

BREAKING NEWS: tóch auteursrechtinbreuk door Pharrell Williams en Robin Thicke met Blurred Lines

BREAKING NEWS!

De Amerikaanse rechter heeft in het hoger beroep over de Blurred Lines-zaak bepaald dat er inderdaad sprake is van auteursrechtinbreuk door Robin Thicke en Pharrell Williams op het nummer Got To Give It Up van Marvin Gaye. De overeenkomst in het ritme van Blurred Lines heeft Williams en Thicke uiteindelijk de das om gedaan.

https://www.law360.com/media/articles/1024524

Blurred Lines

Het hoger beroep is afgewezen door de Amerikaanse rechter. Waar ging het hoger beroep ook alweer over? In de kwestie tussen (de erven van) Marvin Gaye tegen Robin Thicke en Pharrell Williams heeft de Amerikaanse rechter in 2015 bepaald dat Thicke en Williams met het nummer “Blurred Lines” inbreuk maakten op het auteursrecht van Marvin Gaye. Blurred Lines zou een te grote gelijkenis vertonen met “Got To Give It Up” van Marvin Gaye. De rechter veroordeelde Thicke en Williams in 2015 tot betalinge van $ 5.300.000,00 en het afstaan van nog te verkrijgen royalty’s.

 

Hoger Beroep

Thicke en Williams stelden in hoger beroep dat Blurred Lines niet eenzelfde melodie kent als Got To Give It Up en dat de jury haar oordeel wellicht heeft gebaseerd op het feit dat de nummers (mogelijk) eenzelfde gevoel opbrengen en/of eenzelfde ‘groove’ hebben.

 

Law360 schrijft:

 

“Critics have warned that the verdict expanded copyright to cover a general musical style rather than specific expression, blurring the line between legal inspiration and illegal infringement.

That argument was not lost on U.S. Circuit Judge Jacqueline Nguyen, who penned a scathing dissent that said the court was allowing Gaye’s estate to “accomplish what no one has before: copyright a musical style.”

“‘Blurred Lines’ and ‘Got to Give It Up’ are not objectively similar,” the judge wrote. “They differ in melody, harmony, and rhythm. Yet by refusing to compare the two works, the majority establishes a dangerous precedent that strikes a devastating blow to future musicians and composers everywhere.”

Plagiaat

De auteursrechthebbenden van werken van Marvin Gaye zijn van mening dat door Thicke en Williams plagiaat is gepleegd. Plagiaat is een term die wordt gebruikt voor de situatie waarbij een (deel van een) werk, bijvoorbeeld een muziekwerk, wordt overgenomen in een ander werk, zonder dat de maker van het andere werk kenbaar maakt dat het (een deel van) het eerdere werk heeft overgenomen. Kortom, je doet alsof iets van jou is c.q. door jou is gemaakt, terwijl dit niet zo is. Plagiaat kan ook gebeuren als het géén auteursrechtelijk beschermd werk betreft, maar meestal zal daar wel sprake van zijn.

 

Chilling effect

De uitspraak van de 9th U.S. Circuit Court heeft voor de muziekindustrie een chilling effect. Je mag (in ieder geval in Amerika en op grond van deze uitspraak) niet meer zomaar een overeenkomst in stijl en ritme overnemen. Ook niet als inspiratie. In Nederland zou deze uitspraak (vooralsnog) geen standhouden, maar het valt te bezien wat de uiteindelijke effecten zijn van de Amerikaanse zaak.

 

 

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

organisator

Organisator moet vooraf toestemming vragen aan Buma

Als Evenementenorganisator moet je voorafgaande toestemming vragen aan Buma (en Sena) voor muziekgebruik op je evenement. In deze rechtszaak wordt besproken wat er gebeurt als je dat niet, niet op tijd of niet volledig doet én met je welke smoesjes je niet wegkomt.

Lees verder »

SOCIALS