fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geen schriftelijk contract, toch opletten

Soms worden je beste bro’s je zakelijke pro’s. Maar, omdat je al zo lang vrienden bent, is er nooit iets officieel op papier komen te staan over jullie samenwerking. Het ging altijd zoals het ging. Ik heb weleens een column geschreven over hoe je een schriftelijke overeenkomst moet beëindigen, maar laatst kwam er dj bij me die de samenwerking met zijn manager wilde beëindigen waarvan de afspraken niet op papier stonden. Wat is van toepassing als er geen “officieel” contract is?

 

GEEN SCHRIFTELIJK CONTRACT, TOCH EEN OVEREENKOMST

Er kan sprake zijn van een overeenkomst zonder dat de dj en de manager iets op papier hebben gezet. Een overeenkomst komt namelijk tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Dat kan ook mondeling gebeuren. De inhoud van de overeenkomst wordt afgeleid uit de praktijk. Stel dat de dj bijvoorbeeld vijf jaar lang, elke maand een statement van zijn inkomsten aan de manager stuurt. De manager stuurt vervolgens elke maand een factuur van 20% van die inkomsten aan de dj en de dj betaalt netjes die factuur. Uit die omstandigheden en gedragingen kan dan worden afgeleid wat partijen zijn overeengekomen met betrekking tot de vergoeding van de werkzaamheden van de manager.

 

EINDE VAN DE SAMENWERKING

Het is ten eerste van belang om te weten dat een samenwerking juridisch gezien op meerdere manieren kan eindigen. Er bestaan namelijk verschillen tussen bijvoorbeeld het opzeggen, ontbinden of vernietigen van een overeenkomst. Elke manier heeft een eigen rechtsgevolg en eigen regels. Beëindigen is dus een algemene verzamelnaam. In het geval van de manager en de dj was er geen schriftelijke overeenkomst en was er dus niets geregeld over de vraag of er tussentijds kon worden beëindigd en over hoe de beëindiging plaats moest vinden. In zo’n geval val je terug op de rechtspraak. Daarin is bepaald dat de zogenaamde ‘duurovereenkomst’ in beginsel opzegbaar is. Maar soms moeten daarbij de gevolgen van de opzegging voor de andere partij worden meegewogen. Er moet dan een afweging plaatsvinden van ieders belang. Ook de reden van de opzegging kan meespelen. Die reden moet voldoende zwaarwegend zijn. Wanneer hier sprake van is, hangt af van de omstandigheden van het geval.

 

Verder dient een redelijke opzegtermijn te worden gehanteerd en laat dat nou hetgeen zijn wat partijen vaak vergeten! Wat een redelijke opzegtermijn is hangt af van de aard en het gewicht van de redenen van de opzegging, maar bijvoorbeeld ook van de duur van de samenwerking.

 

Als de dj de manager zomaar in één keer op straat had gezet, dan zou hij de manager waarschijnlijk een schadevergoeding moeten betalen. Juridisch gezien zou er dan sprake zijn geweest van een zogenaamde onregelmatige opzegging. Daar kon ik de dj gelukkig nog net voor behoeden.

 

BETTER SAFE, THAN SORRY

De te nemen stappen bij de beëindiging van een samenwerking moeten tactisch worden genomen. De tip die je van je ouders kreeg om tot tien te tellen gaat ook hier ook op. Een juridische misstap is snel gemaakt en kan je veel geld kosten. Check daarom eerst wat voor soort samenwerking, contract en/of overeenkomst je hebt, welke regels daarop van toepassing zijn en hoe je die samenwerking mag en moet beëindigen, vooral als er niets op papier staat!

 

Wil je meer weten over een contract of overeenkomst? Neem contact op!

 

Dit artikel komt uit DJ Mag NL editie #29, releasedatum 1 november 2016.

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

minderjarige

Contract met minderjarige artiest

Waar moet je op letten bij contracten met minderjarige artiesten?

Het komt geregeld voor dat een talent snel wordt gespot. Catch ‘em while they’re young, zeggen ze dan weleens. Platenmaatschappijen, uitgevers, managers en boekers zijn er dan soms als de kippen bij om een minderjarige artiest te tekenen. Meestal komen de ouders mee naar de besprekingen, maar soms wordt die stap overgeslagen.

Kun je dan iets tegen de rechtsgeldigheid van het contract doen? En wat als iemand in de tussentijd meerderjarig is geworden?

Lees er hier meer over!

Lees verder »
uitgever failliet

Uitgever failliet, wat nu?

Auteursrechten en faillissement van een uitgever, hoe zit dat precies?

In dit blog nemen we je een klein stukje mee in het faillissementsrecht. Het speelt daarbij een rol op welke manier een muziekwerk is gemaakt of althans, wie de maker is en in welke hoedanigheid hij/zij/hen het werk heeft gemaakt. Maar ook contracten, zoals overdrachten en licenties kunnen een rol spelen.

Lees verder »

SOCIALS