fbpx
Search
Close this search box.

Domeinnaam: hoe ver gaat eigendom?

Een domeinnaam is tegenwoordig een vast onderdeel van een onderneming of merk. Als ik niet het domein www.danceadvocaat.nl zou bezitten, dan was de benaming van mijn onderneming wellicht een stuk lastiger. Wellicht kan je je de honderden domeinnamen van Coolblue nog herinneren. Na jarenlang namen als PDAshop.nl, koffieautomaatexpert.nl etc. te hebben gebruikt zijn die ook overgegaan naar één domeinnaam.

Vastleggen domeinnaam

In principe kan iedereen altijd een willekeurige domeinnaam registreren. Het recht op een domeinnaam is echter niet in de wet geregeld. De vaste norm is dat in principe de domeinnaam dan van jou is, en je alleen gedwongen kan worden deze weer af te staan als je daartoe rechtens verplicht bent. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je met de registratie inbreuk maakt op het merkrecht van een ander. Zo zal je niet het domein coca-cola.nl mogen behouden om frisdrank te verkopen (het domein van Coca-Cola is cocacola.nl). 

Gebruik

Wat echter nog altijd lastig kan zijn, is of de domeinnaam ook daadwerkelijk in gebruik is. Stel dat ik de domeinnaam danceadvocaat.com wil kopen om mijn bedrijf internationaal uit te bouwen. Dan kan het zijn dat iemand anders deze al heeft geregistreerd voor zijn onderneming, maar hier al jaren niks mee doet. Het niet willen overdragen zou dan onrechtmatig kunnen zijn.

Overdracht

Rechtbank Amsterdam heeft op 12 april 2019 een uitspraak gedaan over de overdracht van een domeinnaam en onrechtmatig gebruik. De casus gaat over twee bedrijven die dezelfde handelsnaam hebben (gehad).  NewFigure was een bedrijf dat een afslankmethode verkocht, en registreerde de domeinnaam www.newfigure.nl. Na een doorstart is echter de naam gewijzigd in NewFysic. Een andere verkoper van afslankmethodes is daarop in de opvolgende jaren de handelsnaam NewFigure gaan gebruiken.

Je kunt al raden dat de ‘nieuwe’ NewFigure graag de domeinnaam www.newfigure.nl wilt gebruiken voor haar onderneming en de andere partij het daarmee niet eens was.

De rechter heeft hierbij het daadwerkelijk gebruik van de handelsnaam beoordeeld en meegenomen in zijn beslissing. Zo bleek dat NewFysic de oude handelsnaam niet meer heeft gebruikt, en deze ook niet meer bekend was onder haar klantenkring. Ook heeft NewFysic niet kunnen beargumenteren dat ze de naam nog van plan zijn te gebruiken.

Weigering overdracht kan onrechtmatig zijn

De conclusie van de rechter is dat het in het maatschappelijk verkeer onbetamelijk is om de domeinnaam nog bij NewFysic te houden. De domeinnaam dient dus wegens onrechtmatigheid overgedragen te worden aan NewFigure.

Wat kan ik doen om eigenaar van een domeinnaam te worden?

Het belangrijkste van het registreren van een domeinnaam is deze altijd op eigen naam laten registreren. Als je gebruik maakt van een websitebouwer of beheerder die alles voor je regelt, controleer dan altijd of je eigen naam als eigenaar is geregistreerd. Dit kun je voor elk domein opzoeken via deze link https://www.sidn.nl/whois/. Meer over de juridische aspecten van jouw website kun je lezen in mijn eerdere blog.

Verder is het natuurlijk altijd wijsheid om alleen een domein te registreren waar je ook daadwerkelijk iets mee wilt doen. Het opkopen en verkopen van domeinnamen lijkt dan ook van de baan met de recente rechtspraak.

Tot slot is het natuurlijk altijd aan te raden een unieke naam te voeren als artiest, label of onderneming. Hiermee voorkom je veel gedoe bij het registreren van een domein, maar ook op Facebook en Instagram, en sta je sterker als de eerste met die (handels)naam in jouw branche.

Meer weten over domeinnamen of handelsnamen?

Neem dan contact op!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

sena betalen

Sena betalen?

De factuur van Buma en Sena; daar had je even geen rekening mee gehouden in je begroting. En nu?

Veel organisatoren staan er niet bij stil dat je aan Buma en Sena moet betalen als er bepaalde muziek op je evenement wordt gedraaid. Maar moet echt je betalen en zo ja, hoeveel?

Lees verder »
artiestenovereenkomst niet vernietigbaar

Artiestenovereenkomst niet vernietigbaar – niet zo Flex voor Ronnie

RONNIE FLEX VERLIEST RECHTSZAAK TEGEN TOP NOTCH

De artiestenovereenkomst tussen rapper Ronnie Flex en Top Notch is niet vernietigbaar volgens de Amsterdamse rechtbank.

Daarnaast wordt geoordeeld dat Ronnie Flex geen mastereigenaar is van zijn tracks. Een flinke domper voor de artiest die zelf een rechtszaak startte tegen het Nederlandse hiphop-imperium.

De zaak kent een aantal overeenkomsten met de rechtszaak tussen Martin Garrix en Spinnin’ Records, maar ook een paar belangrijke verschillen. Ik bespreek ze in dit artikel en geef tips voor zowel artiesten als labels als het gaat over het checken en onderhandelen van #artiestenovereenkomsten.

Lees verder »
foto zonder toestemming gebruikt

Foto zonder toestemming gebruikt: een zakie over je nakie

Het zal je maar gebeuren: de moeder van je ex heeft jouw foto zonder toestemming gebruikt op sociale media. Dat is in eerste instantie al vervelend, maar het wordt pas echt naar als het om foto’s gaat waarop je wel heel weinig (lees: geen) kleding aan hebt. Je verzint het niet, maar daar is over geprocedeerd. Niet alleen verliest de fotografe / moeder van de ex de zaak en moeten de foto’s offline worden gehaald, ze moet ook € 1.695,14 ‬aan proceskosten vergoeden aan het model / de ex van haar zoon.

Lees verder »

SOCIALS