fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belangrijke versterking van positie van rechthebbenden bij inbreuk op intellectueel eigendom

Inbreuk op intellectueel eigendom

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de richtlijn die bepaalt hoe intellectuele eigendomsrechten gehandhaafd worden. In de zaak Stowarzyszenie “Oławska Telewizja Kablowa” tegen Stowarzyszenie Filmowców Polskich (voor het gemak hierna afgekort als “OTK/SFP”) ging het om wanneer iets nou als ‘effectieve sancties’ hebben te gelden ter verdere voorkoming van inbreuk op intellectueel eigendom.

Vergoeding van concrete schadeposten

Hiervoor was de geldende rechtspraak dat bij het bepalen van de omvang van de schadevergoedingsplicht bij een inbreuk op intellectueel eigendom nog de nadruk werd gelegd op vergoeding van concrete schadeposten, waaronder gederfde winst. Ruimte voor verdergaande straffen was er daarbij niet.

Straffende straffen

Door het OTK/SFP-arrest is die deur op een kier komen te staan. Die kier is belangrijk omdat daarmee mogelijk de rechtsbescherming toeneemt; immers, een hogere straf leidt doorgaans tot afwending van crimineel gedrag. De Nederlandse wet zou nog wel moeten worden aangepast op dit punt, maar wellicht dat er via de rechtspraak al eerder voorbeelden zullen voortvloeien waar rechthebbenden iets aan hebben. Het Hof heeft in OTK/SFP de deur op een kier gezet door het aan de lidstaten over te laten om te bepalen wat effectieve sancties zijn. R.C. Meurkens schrijft daarover in zijn artikel “Punitive damages ter handhaving van intellectuele eigendomsrechten” op 29 juni 2017 in IER 2017/34:

“De Hoge Raad heeft, bijvoorbeeld in het kader van artikel 27a, lid 1, Auteurswet of artikel 6:104 BW, ruimte om te experimenteren met de omvang van de schadevergoedingsplicht in gevallen van opzettelijk, calculerend of ernstig wangedrag. Naast winstafdracht zou dan ruimte kunnen worden gecreëerd voor een extra prikkel in de vorm van punitive damages. Dit vereist verandering van zijn huidige koers, maar zeker in het intellectuele eigendomsrecht lijkt zo’n extra prikkel op zijn plaats.”

R.C. Meurkens

Ik ben erg benieuwd hoe de ‘experimenten’ op dit vlak gaan verlopen en of rechthebbenden inderdaad meer bescherming wordt geboden door de prikkel om geen inbreuk te plegen, wordt verhoogd door strengere bestraffing in te voeren. To be continued…

Inbreuk op jouw intellectueel eigendom?

Is er inbreuk gemaakt op jouw intellectueel eigendom of wil je juist jouw eigendom goed beschermen en inbreuk voorkomen? Neem gerust even contact op.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

minderjarige

Contract met minderjarige artiest

Waar moet je op letten bij contracten met minderjarige artiesten?

Het komt geregeld voor dat een talent snel wordt gespot. Catch ‘em while they’re young, zeggen ze dan weleens. Platenmaatschappijen, uitgevers, managers en boekers zijn er dan soms als de kippen bij om een minderjarige artiest te tekenen. Meestal komen de ouders mee naar de besprekingen, maar soms wordt die stap overgeslagen.

Kun je dan iets tegen de rechtsgeldigheid van het contract doen? En wat als iemand in de tussentijd meerderjarig is geworden?

Lees er hier meer over!

Lees verder »
uitgever failliet

Uitgever failliet, wat nu?

Auteursrechten en faillissement van een uitgever, hoe zit dat precies?

In dit blog nemen we je een klein stukje mee in het faillissementsrecht. Het speelt daarbij een rol op welke manier een muziekwerk is gemaakt of althans, wie de maker is en in welke hoedanigheid hij/zij/hen het werk heeft gemaakt. Maar ook contracten, zoals overdrachten en licenties kunnen een rol spelen.

Lees verder »

SOCIALS