fbpx
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Laag btw-tarief van 6% naar 9%

Sinds 1 januari 2019 is het lage btw-tarief gestegen van 6% naar 9% . Samen met Grey Men – Tax, financial and businessmanagement agency for entertainment & media – onderzocht ik welke effecten dit heeft op jouw boekhouding en geven we tips over hoe je hier het beste mee om kan gaan.

Btw: stijging van het belastingpercentage

De stijging kan voor vragen zorgen in situaties rond de jaarwisseling. Denk hierbij aan overeenkomsten die zijn gesloten in 2018, maar doorlopen in 2019 of facturen die zijn opgesteld in 2019 voor werkzaamheden in 2018.

Zoals hiervoor is aangegeven, is het moment waarop de btw is verschuldigd, bepalend voor de vraag of het 6% tarief of het 9% tarief van toepassing is.

Bepalen van moment waarop btw verschuldigd is

Hoe kan je het moment waarop de btw verschuldigd is bepalen? De hoofdregel is dat btw verschuldigd is op het moment dat de prestatie is verricht. Het btw-tarief volgt de prestatie. Als een DJ een optreden heeft op 30 december 2018 en een factuur stuurt op 12 januari 2019, dan geldt voor dit optreden het lage btw-tarief van 6%. Verder is het niet ondenkbaar dat een factuur in 2018 is verstuurd voor een prestatie die in 2019 zal plaatsvinden. Volgens de hoofdregel is voor deze factuur het lage btw-tarief van 9% van toepassing. Denk hierbij aan tickets voor evenementen die in 2018 zijn betaald, maar pas in 2019 plaatsvinden. Wees gerust, want het kabinet wil ondernemers niet belasten met extra administratieve lasten. De Belastingdienst zal niet naheffen op reeds betaalde facturen met het 6% btw-tarief voor prestaties die in 2019 plaatsvinden.

Contractuele wijzigingen

Ook op het gebied van contracten zal het gewijzigde tarief voor wat veranderingen kunnen zorgen. Iedereen wil natuurlijk zo gunstig mogelijk factureren, collecteren en administreren.

Papieren trucendoos

Een old trick from the book in de creatieve industrie was vaak om de commissie van een impresario of boekingsagent al dan niet in de fee of gage van een artiest te laten vallen. Op die manier kon een totaalprijs worden gemaakt waarbij het lage tarief voor de dienst van de artiest gebruikt kon worden en het hoge belastingtarief voor de dienst van het impresariaat of boekingskantoor.

Algemene voorwaarden

Het kan verstandig zijn om in algemene voorwaarden op te nemen dat de te berekenen btw mag worden doorberekend aan een wederpartij. Discussie over voor wiens rekening de kostenstijging zou moeten komen, kan daarmee worden vermeden. Het is daarnaast wellicht goed om bij het maken en verzenden van de eerste facturen met het nieuwe tarief, een korte toelichting te geven op het gestegen percentage.

Opstellen en beoordelen van overeenkomsten

Bij het opstellen van bijvoorbeeld boekingsovereenkomsten en algemene voorwaarden, ben ik je graag van dienst. Samen (en eventueel samen met Grey Men) kunnen we kijken hoe we de belasting het beste kunnen alloceren.

Vragen?

Op de website van de Rijksoverheid staat verder dit uitgebreid bericht over de btw-verhoging. Mocht je nog vragen hebben over het correcte tarief op jouw factuur, overgangssituaties of gewijzigde facturen in 2019 over 2018 of jouw aangifte omzetbelasting. Bij Grey Men helpen ze jou graag verder!

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

minderjarige

Contract met minderjarige artiest

Waar moet je op letten bij contracten met minderjarige artiesten?

Het komt geregeld voor dat een talent snel wordt gespot. Catch ‘em while they’re young, zeggen ze dan weleens. Platenmaatschappijen, uitgevers, managers en boekers zijn er dan soms als de kippen bij om een minderjarige artiest te tekenen. Meestal komen de ouders mee naar de besprekingen, maar soms wordt die stap overgeslagen.

Kun je dan iets tegen de rechtsgeldigheid van het contract doen? En wat als iemand in de tussentijd meerderjarig is geworden?

Lees er hier meer over!

Lees verder »
uitgever failliet

Uitgever failliet, wat nu?

Auteursrechten en faillissement van een uitgever, hoe zit dat precies?

In dit blog nemen we je een klein stukje mee in het faillissementsrecht. Het speelt daarbij een rol op welke manier een muziekwerk is gemaakt of althans, wie de maker is en in welke hoedanigheid hij/zij/hen het werk heeft gemaakt. Maar ook contracten, zoals overdrachten en licenties kunnen een rol spelen.

Lees verder »

SOCIALS