Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mag ik Spotify gebruiken in de horeca?

Hey horecaondernemer! Je hebt vast wel eens gedacht: “Waarom zou ik niet gewoon Spotify gebruiken in mijn café of restaurant? Het is makkelijk, betaalbaar en iedereen doet het toch?” Helaas, dat is niet toegestaan. Ik leg je als muziekadvocaat in dit artikel uit waarom het niet mag en wat je wél kunt doen om je zaak van legale tunes te voorzien.

Waarom Spotify niet mag in de horeca

Allereerst is het belangrijk te weten dat Spotify bedoeld is voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Dit staat duidelijk in hun gebruiksvoorwaarden:

“Zoals duidelijk wordt gemaakt in onze Gebruiksvoorwaarden, is Spotify alleen voor persoonlijk, niet-commercieel gebruik. Dit betekent dat je Spotify niet openbaar mag uitzenden of afspelen in commerciële ruimtes, zoals cafés, restaurants, scholen, winkels, salons, dansstudio’s, radiostations, enzovoort.”

Dus, zelfs als je een betaald abonnement hebt, geeft dat je niet het recht om Spotify in je horecazaak te gebruiken. Maar waarom is Spotify daar zo streng in? Dat heeft alles te maken met muziekrechten.

De rol van auteursrechten en naburige rechten

In Nederland zijn er wetten die de rechten van auteurs, artiesten en producenten beschermen. De belangrijkste zijn de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten.

  • Auteurswet: Deze wet beschermt de rechten van makers van originele werken, zoals muziek, literatuur en kunst. Voor muziek kun je daarbij denken aan de makers van teksten en composities, maar ook aan bewerkers, vertalers en bijvoorbeeld muziekuitgevers ofwel publishers.

  • Wet op de naburige rechten: Deze wet beschermt de rechten van uitvoerende kunstenaars en producenten van fonogrammen (geluidsopnamen ofwel masters).

Om ervoor te zorgen dat deze rechten collectief kunnen worden gehandhaafd, zijn er in Nederland collectieve beheersorganisaties (CBO’s) opgericht:

  • Buma/Stemra: Behartigt de belangen van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Zij zorgen ervoor dat deze makers een vergoeding krijgen wanneer hun muziek openbaar wordt uitgevoerd of gereproduceerd.
  • Sena: Vertegenwoordigt uitvoerende artiesten en platenproducenten. Zij innen vergoedingen voor het openbaar gebruik van muziek en distribueren deze aan de rechthebbenden.

Wanneer je muziek afspeelt in je horecazaak, moet je vergoedingen betalen aan zowel Buma als Sena. Je maakt namelijk zowel de compositie en/of tekst als de uitvoering en opname daarvan openbaar als je muziek afspeelt in jouw toko. Zelfs als je netjes betaalt aan deze organisaties, geeft dat je nog steeds niet het recht om Spotify te gebruiken voor commerciële doeleinden. Dit staat, zoals gezegd, in jouw contract met Spotify, maar ook in de algemene voorwaarden van BumaStemra.

Als je wil weten welke licentie je precies nodig hebt van Buma en/of Sena, check dan www.mijnlicentie.nl. Met een beetje mazzel kun je jouw licentie daar direct regelen!

Waarom deze regels?

Je vraagt je misschien af waarom deze regels zo streng zijn. Het komt erop neer dat auteurs, artiesten en producenten eerlijk betaald moeten worden voor hun werk. Wanneer muziek in een commerciële setting wordt gebruikt, zoals in een restaurant of café, profiteer je als ondernemer van de sfeer die de muziek creëert. Het is dus niet meer dan redelijk dat de makers van die muziek hiervoor worden gecompenseerd.

Buma en Sena kunnen (niet) niet namens hun rechthebbenden toestemming verlenen aan Spotify (of andere muziekdiensten zoals Deezer, TIDAL of Apple Music), dus er is nog geen collectieve oplossing voor het verlenen van toestemming. Plus, het mag niet van de muziekdiensten. En niet van de CBO’s. Goed dichtgetimmerd dus.

Risico’s van het illegaal gebruiken van Spotify

Het negeren van deze regels kan leiden tot flinke boetes. Buma en Sena hebben de controles in de horeca de afgelopen jaren flink aangescherpt. Daar wordt ook regelmatig over geprocedeerd, dus let op. Als je geen muzieklicentie hebt en wel muziek afspeelt in je horecazaak, riskeer je een fikse boete. Hoe hoog die boete is, hangt af van hoe ernstig de overtreding is. Daarom kan de boete variëren van een paar honderd tot een paar duizend euro.

Wat zijn de alternatieven?

Gelukkig zijn er legale manieren om muziek in je horecazaak af te spelen. Er zijn speciale muziekstreamingdiensten die zijn ontworpen voor commercieel gebruik en die de nodige licenties en rechten hebben geregeld. Hier zijn enkele opties:

  • Tunify: Een muziekstreamingdienst voor professionele gebruikers. Je streamt in enkele klikken muziek die perfect past bij je concept, gasten én medewerkers. Als lid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ontvang je tot 15% korting en heb je een abonnement al vanaf €19,12 per maand.
  • Eazis Music: Dit bedrijf biedt abonnementen met rechtenvrije muziek aan. Ze hebben een uitgebreide database met muziek in alle genres en bieden op maat gemaakte afspeellijsten die geschikt zijn voor verschillende settings.
  • Soundtrack Your Brand: Aanbevolen door Spotify zelf voor commercieel gebruik. Deze dienst biedt een uitgebreide catalogus en de mogelijkheid om muziek af te stemmen op je merk en sfeer.
  • Kollekt.fm. Brand tailored music for business. Dat klinkt als muziek in de oren. Check hun website hier.

Radio mag wel in de horeca

Hooo, laten we the good old radio niet vergeten. Dat mag gewoon, omdat de radio via Buma en Sena loopt. Maar let op: zodra je dit via internet doet (bijvoorbeeld internetradio), heb je weer aparte licenties nodig.

Gebruik van YouTube

Nee, YouTube mag ook niet. Zelfde reden als Spotify, dus kan ik kort over zijn.

CD’s en LP’s

Ja! Dit mag wel. Je hebt nog wel steeds een licentie van Buma en Sena nodig, maar een plaatje kan. Brengt ook wel extra sfeer toch?

Conclusie

Hoewel het verleidelijk is om Spotify te gebruiken in je horecazaak, is het belangrijk om de regels en wetten rondom muziekgebruik te respecteren. Door te kiezen voor een professionele muziekstreamingdienst zorg je niet alleen voor een fijne sfeer voor je gasten, maar ondersteun je ook de artiesten die de muziek maken. Zo blijft de muziekwereld draaien en kun jij zonder zorgen genieten van de perfecte soundtrack in je zaak.

Onthoud: het naleven van de regels rondom muziekgebruik is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een teken van respect voor de makers die de sfeer in jouw horecazaak verrijken.

Advies van een muziekadvocaat?

Aan de andere kant; het kan natuurlijk zijn dat er iets speelt (no pun) waarom de handhaving onterecht is. Dat is heel erg afhankelijk van de omstandigheden. Het kan soms lonen om daarover in gesprek te treden en niet alles klakkeloos te betalen. Maar dan moet je wel een goed onderbouwd verhaal hebben. Geen bewijs = geen zaak. Denk je wel een zaak te hebben, neem dan contact op.

Als muziekadvocaat help ik dagelijks makers, artiesten, labels, uitgevers en bijvoorbeeld horecaondernemers met hun vragen over muziekrechten. Wil je na het lezen van dit blog meer weten? Ik sta voor je klaar.

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Tumblr
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

SANDER PETIT LL.M

Contact opnemen met Sander Petit - De Dance-Advocaat
Foto: Wouter Wolfkamp (Nortoir)

RECENTE BERICHTEN

Spotify

Mag ik Spotify gebruiken in de horeca?

Mag je Spotify gebruiken in jouw café, bar, restaurant, club of poppodium? Nee! Spotify is niet bedoeld voor commercieel gebruik, ook niet als je een Premium-account hebt. Daarnaast is dit verboden op grond van de algemene voorwaarden van BumaStemra. Gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven.

Lees verder »

SOCIALS